Курка в мультиварці: рецепти
Тушкована курка в мультиварці – один із самих простих і поширених рецептів. Птах готується у власному соку, а м’ясо у підсумку виходить м’яким і ніжним. Вся справа – в ароматі, який додає часник і рясні спеції.
Необхідні інгредієнти
- Куряча тушка 1,5 кг
- Часник 6 зубчиків
- Спеції для курки
- Сушені трави
- Сіль і чорний перець
Приготування страви
- Тушку курки необхідно добре промити і обсушити паперовим рушником. Обробляти птицю можна за допомогою звичайного ножа. Потрібно намацати суглоби, які дуже м’які і податливі, біля ніжок і у крил і по цих місцях зробити розрізи. Залишилася тушки відокремити філейну частину грудки, а спинку розрізати на дві або на чотири частини.
- Оброблену курку помістити в чашу мультиварки. Ніякого масла додавати не потрібно, курка не пригорить, вона буде готуватися у власному соку.
- Часник почистити і пропустити через прес, додати до курки. Птицю посолити, поперчити, обсипати спеціями і сухими травами. Все ретельно перемішати.
- Каструлю накрити кришкою, виставити режим «Гасіння» і готувати страву 1 годину. Курочка виходить дуже ароматною і ніжною, без жирних зажаристих кірочок.
- До птиці добре підійде практично будь-який гарнір, тушковані овочі або просто овочевий салат.
Даний рецепт можна спростити, якщо час на готування обмежена. Замість цілої курки потрібно взяти стегна або гомілки птиці. Але коли готується оброблена тушка, кожен може вибрати для себе ту частину курку, яку більше любить.
Мультиварка покликана робити їжу корисною. Тому багато страви робляться в режимі «Гасіння». В цьому випадку не використовується соняшникова олія, а продукт готується у власному соку. Але ця чудо-техніка здатна на багато що. Тому й смажити курячі стегна в мультиварці праці не складе. Вся принадність цього рецепту – в маринаді. Саме завдяки йому курка набуває особливого смаку.
Необхідні інгредієнти на 2 порції
- Курячі стегна 2 шт.
- Гірчиця 1 ч. л.
- Соєвий соус 1 ст. л.
- Мед 1ч. л.
- Рослинна олія 1 ст. л.
- Сіль і чорний перець
Приготування страви
- У чашці з’єднати соєвий соус, гірчицю, мед, сіль, перець, улюблені спеції. Все перемішати.
- Стегна добре промити і ретельно промокнути паперовими рушниками. У соус опускаємо курку, прибираємо все в холодильник і залишаємо птицю маринуватися на 30-60 хвилин.
- Чашу мультиварки змастити маслом і викласти курку. Встановити режим «Смаження» (для техніки редмонд) або режим «Випічка» (для інших моделей) на 20 хвилин. Перевертаємо стегна і обсмажуємо їх з іншого боку стільки ж часу в тому ж режимі. Блюдо готове, можна подавати до столу. Курочка виходить засмаженою і покритою апетитною рум’яною скоринкою.
Завдяки мультварке можна приготувати повноцінний обід. Наприклад, і курку, і гарнір до неї одночасно.
Необхідні інгредієнти
- Куряче філе 500 г
- Гречка 1 мірний склянку мультиварки
- Морква 1 шт.
- Ріпчаста цибуля 1 шт.
- Рослинна олія 1 ст. л.
- Часник 1 зубчик
- Зелень
- Лавровий лист
- Сіль
Приготування страви покроково
- Куряче філе помити й нарізати невеликими кубиками. Змастити чашу мультиварки маслом, викласти птицю, виставити режим «Смаження» або «Випічка» на 15-20 хвилин.
- Моркву почистити, нарізати брусочками або натерти на крупній тертці. Цибулю нашаткувати. Овочі додати до курки через 5 хвилин після початку готування. Всі інгредієнти, посолити, додати рубану зелень, подрібнений часник і лавровий лист. М’ясо з овочами періодично помішувати.
- Коли час готування закінчиться, підходить черга гречки. Її треба промити і додати в каструлю. Залити крупу двома мірними стаканчиками крутого окропу, посолити. Можна перемішати інгредієнти. Вибрати режим «Гасіння» на 1 годину. Деякі ж мультиварки оснащені програмами «Гречка», «Каша» або «Плов». Вони також підійдуть для приготування страви. У цих режимів час буде вибрано автоматично самою технікою.
- Коли страва буде готове, гречку з куркою потрібно добре перемішати. Якщо каша вийшла сухуватою, то можна додати в неї соняшникової олії або вершкового масла.
Необхідні інгредієнти
- Курячі стегна або гомілки 800 г
- Картопля 600 г
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Спеції
- Лавровий лист
- Сіль
Покроковий рецепт приготування
- Курку промити, обсушити, обсипати спеціями, сіллю і перцем, покласти в чашу мультиварки. У режимі «Смаження» або «Випічка» обсмажити птицю з обох боків до золотистого кольору.
- Моркву натерти на тертці, цибулю порізати півкільцями. Картоплю нарізати невеликими кубиками. З’єднати інгредієнти, посолити, поперчити, додати спеції для картоплі і трохи паприки.
- До обсмаженої курки додати всі овочі і перемішати інгредієнти. Мультиварку знову виставити режим «Смаження» або «Випічка» на 1 годину. Після 30 хвилин готування відкрити кришку і знову перемішати. По закінченню часу потрібно перевірити картоплю. Якщо він суворий, то готувати страву ще 30 хвилин.
- Картоплю з куркою можна приготувати і в тушкованому вигляді. Тоді разом з овочами потрібно додати ще і гарячої води (2-4 мірні склянки), виставити режим «Гасіння» і готувати 1,5 години.
Необхідні інгредієнти
- Рис 250 г
- Куряче стегно або гомілку 800 г
- Печериці 150 г
- Морква 1 шт.
- Цибуля 1 шт.
- Олія 2-3 ст. л.
- Пряні трави
- Сіль
Покрокове приготування страви
- Стегна промити, обсушити. Якщо вони великі, то розрізати на кілька частин, обсипати сіллю і спеціями. Обсмажити курку з обох сторін в режимі «Смаження» або «Випічка».
- Моркву натерти на тертці, цибулю нашаткувати півкільцями. Гриби добре вимити і нарізати пластинками. Коли курка придбає золотистий колір, додати підготовлені овочі та гриби. Все перемішати і продовжувати готувати в тому ж режимі ще 20 хвилин, періодично помішуючи.
- Рис промити і засипати в каструлю. Влити води, щоб її рівень був на 2 см вище рівня крупи. Додати пряні трави і сіль, бульйон злегка перешкодити. Необхідно вибрати такий режим, при якому випарується вся рідина. Це може бути «Гречка», «Плов», «Каша» – в залежності від моделі мультиварки. У цих програмах техніка сама встановлює час, який необхідно для випаровування води. Готову страву акуратно перемішати і додати трохи соняшникової олії.
У мультиварки є приголомшлива функція – пароварка, яка дозволяє приготувати безліч страв. Навіть з набридлою курки можна зробити щось новеньке, наприклад, суфле. Воно виходить ніжним, смачним і соковитим. До того ж страва буде дієтичним, т. к. готується на пару і м’ясо зберігає всі свої корисні властивості. А привабливий і барвистий вид суфле додадуть овочі. Це незвичайне блюдо може послужити альтернативою ковбасних виробів і замінити смажені котлети. Суфле рекомендується дітям і тим, хто дотримується правильне харчування.
Необхідні інгредієнти
- Куряче філе 800 г
- Вершки жирністю 10% 1 мірний стакан
- Яйця 3 шт.
- Заморожена овочева суміш 250 г
- Сіль і чорний перець
Покрокове приготування
- Куряче філе промити, обсушити, нарізати великими шматочками і пропустити кілька разів через мясоробку. Додати сирі яйця, мелений перець і сіль. Масу збити блендером. Коли фарш стане однорідною, додати вершки і ще раз скористатися блендером.
- Овочі розморозити. Вони не повинні бути великими. Можна підготувати овочі і самостійно, вибравши зелений горошок, кукурудзу, моркву, стручкову квасолю, солодкий перець і моркву. Інгредієнти порізати невеликими кубиками. Також можна додати свіжих нашаткованих печериць і тертий сир. У цьому випадку суфле вийде більш ситним. Фарш і всі додані інгредієнти добре перемішати.
- Для приготування знадобиться лоток для варіння на пару. Якщо на його дні є великі отвори, то тару потрібно застелити марлею, складеною в кілька шарів. Саму чашу мультиварки заповнити на ½ гарячою водою, встановити лоток, закрити кришку, вибрати режим «Варка на пару» на 40 хвилин. Після готовності страви, кришку мультиварки відкрити і дати суфле охолонути, викласти його в плоске блюдо і прибрати марлю. Блюдо готове.
Суфле подається і в холодному, і в теплому вигляді. Зверху можна прикрасити часточками лимона і гілочками петрушки.