Город

Кабачки — успішна посадка та вирощування

Добрий день, мій читач. Кабачки – одна з найпопулярніших культур, вирощуваних на городі. Невибаглива рослина, але, щоб отримати хороший урожай, дотримуються деякі правила агротехніки.

Вирощування розсади

Як правило, кабачки садять на розсаду. Насіння висаджують, починаючи з середини березня, і продовжують до кінця травня.

У відкритий грунт – через 25 днів після посіву.

Для розсади готують грунт:

  • тирса деревна – 1 частина;
  • дернова земля – 2 частини;
  • зрілий компост – 2 частини;
  • торф – 6 частин.

Всі компоненти ретельно перемішують і засипають в продезинфіковану ємність розміром 10х10 див.

Насіння попередньо обробляють слабким розчином марганцівки.

Щоб розсада виросла міцною і здоровою, її контейнери розміщують на добре освітленому підвіконні, де світловий день складає не менше 12 годин. Якщо менше, то організовують додаткове освітлення.

Температуру підтримують не менше 24 про С. Регулярно поливають м’якою водою.

Сходи з’являються вже через 7 днів.

Оскільки для посадки у відкритий грунт саджанці беруть разом із земляною грудкою, деякі садівники воліють садити розсаду в торф’яні горщики. Так коренева система менше травмується.

Щоб культура давала безперервний урожай, насіння одного сорту висаджують кожні 14 днів. Або вирощують кілька сортів і гібридів:

  • ранньостиглі – плодоносять на початку червня;
  • середньостиглі;
  • пізні.

Розсаду висаджують у відкритий грунт після того, як на саджанцях з’явилося 3 справжніх листочка.

Підготовка посадкового місця

Кабачки воліють сонячне, захищене від протягів місце. Грунт з середнім показником кислотності і заляганням грунтових вод не менше 1,5 м.

Попередники:

  • капуста білокачанна;
  • бобові;
  • картопля;
  • часник;
  • цибуля.

Не можна садити після:

  • гарбуза;
  • огірків;
  • патисонів.

Ділянка під посадку готують восени. Перекопують на 25-30 см і вносять добрива з розрахунку на 1 м 2 :

  • суперфосфат – 30 г;
  • калію сульфат – 20 р.

Навесні, після того як мине загроза поворотних заморозків, грядки розпушують на 15 див. Вносять 16 г аміачної селітри на 1 м 2 .

Посадка насіння у відкритий грунт

При такому способі посадки кабачки дають більш пізній урожай.

Насіннєвий матеріал попередньо замочують у прискорювачі росту.

Потім пророщують у вологому тканини або серветці, в теплому місці, поки насіння не проклюнуться.

Далі, їх висаджують на заздалегідь підготовлену грядку на відстані 65 см один від одного, заглиблюючи на 3,5 см. Допустимо розміщувати в одній посадкової лунці дві насінини.

Догляд

Щоб отримати хороший урожай, кабачків необхідний правильно організований догляд.

Полив

Поливають рослини під корінь м’якою водою, у міру підсихання верхнього шару. Не допускають утворення кірки. На 1 м 2 потрібно до 1 відра води.

В посушливе літо кількість вологи і частоту поливу збільшують. При нестачі рідини стебло тріскається і страждає від кореневої гнилі.

Воду відстоюють на сонці. Важливо, щоб температура була не менше 22 С. Полив холодною водою стає причиною загнивання зав’язей.

За 10 днів до збору врожаю захід припиняють. Так плоди не піддаються гниттю і довше зберігаються.

При вирощуванні в теплиці важливо організувати провітрювання. Підвищена вологість призводить до ураження культури різними захворюваннями. Температура не повинна перевищувати 25 про С.

Якщо рослини скидають зав’язі, значить, агротехніка порушена.

Запилення

Обов’язкова умова для успішного плодоношення. Деякі садівники рекомендують обробляти кабачки наступним складом:

  • цукор – 100 г;
  • кислота борна – 2 г;
  • вода – 10 л

Компоненти змішують і обприскують рослини. Подібний захід приваблює комах-запилювачів.

У міжряддях розміщують ємності з солодким сиропом:

  • мед – 1 ч. л. ;
  • вода – 1 стакан.

Або висаджують чорнобривці, які не тільки приваблюють бджіл і радують своїм яскравим цвітінням, але і захищають від посадку нематоди.

Обробка грунту

Після появи на саджанцях 5 справжніх листочків, проводять перше підгортання. Так стимулюється ріст бічних коренів.

До того як листя зімкнуться, грунт розпушують, насичуючи його киснем.

По мірі необхідності прополюють, видаляючи бур’янисту траву.

Підгодівля

Кабачки, по мірі росту потребують додаткового внесення поживних елементів.

Готують суміш:

  • суперфосфат – 5 м;
  • сечовина – 2 г;
  • вода – 1 л.

Компоненти змішують, розводять водою і вносять під корінь рослини.

Перший раз – через 10 днів після появи сходів.

Повторно – через 7 днів.

Використовують і коров’як, розведений водою у співвідношенні 1:10. Наполягають в щільно закритій тарі не менше 3-х годин.

Дотримання всіх правил агротехніки дозволяє отримати високий урожай кабачків. Перші плоди отримують вже через 35 днів після посадки рослин у відкритий ґрунт. Овочі широко застосовують в кулінарії для приготування, консервації та зберігання.