Успіх

Люби те, що робиш, роби, що любиш: історія мережі кав’ярень

«Тому що інакше не вижити. . . *сміється*. Для мене улюблена справа – це заняття, яке ти готовий робити кожен день з великою віддачею і позитивними емоціями, відчуваючи при цьому щастя».

З чим пов’язана назва ваших кав’ярень?

(Tombee) утворився від перших літер наших сімейних імен. Головний директор у нас – Тимур, йому 2 рочки, мене звуть Ольга та її чоловік Максим. Ну, а bee– це бджілка в перекладі з англійської, тому ми працюємо як бджілки». Тому у вас в основному жовтий колір фігурує в дизайні? – природно, в тому числі. Тому логотип – це шестигранник, бджолине сото».

Що для вас робота в команді?

«Для мене робота в команді – це спілкування на рівних, допомога і надання моральної підтримки один одному. У нас вже велика команда, у всіх свої особливості характеру, тут потрібно вміти домовлятися. Без цього ніяк».

Як я розумію, тут для вас командою є не тільки сім’я, але і безпосередньо працівники кав’ярень. Чи є у вас якась корпоративна культура, традиції?

«Це складно назвати культурою поки, тому що ми все-таки маленькі і воно якось більше саме все відбувається. У нас зараз є ряд стандартів, а куди без них. Ми спочатку будуємо всі стандарти навколо чистоти, якості продукту і сервісу. Якщо у людини схожі погляди на життя, то ми з ним будемо довго співпрацювати і йому фактично все буде зрозуміло без правил. Якщо ж наші погляди не збігаються, найчастіше на етапі стажування, притирання, ми розходимося».

Про які конкретно поглядах ви говорите?

«Для мене головний принцип – чесність. У нас завжди абсолютно на 300% чесно. У нас є таке суворе правило «обман в будь-яких масштабах», це може бути будь-яка дрібниця або щось велике, в будь-яких випадках ми прощаємося. Тому що – це основа.

Ще одне з таких жорстких вимог для нас – це чистота. Це прям номер 1. У нас все має бути чисто, цього видно або не видно, під будь-яким столом, стільцем, холодильником повинна бути чистота. Це не тільки чистота в залі, а чистота всередині бару, навіть там – куди важко дістатися».

Як вам вдалося лише за 1,5 року відкрити 5 кав’ярень в популярних місцях Севастополя? Думаю це була дуже складна місія

«Я б сказала нереально складна місія. В самому першому пості ми пишемо про те, що ми хочемо показати, як без досвіду і зв’язків можна щось робити в місті. І продовжуємо показувати, що все реально. Це дуже багато роботи, правда, багато, адже у нас вийшло відкрити маленьку кав’ярню на 12 м2, так і велику в спальному районі міста на 54 м2. Це і вміння обмежити себе у всіх своїх хотєлка, бажаннях, щоб все, що в тебе є, віддавати на розвиток».

Як ви думаєте, ваші співробітники щасливі працювати в Томби?

«Було б занадто пафосно, якщо б я сказала так. . . а чого їм працювати нещасливими, якщо не щасливий – він швидко піде, рабство давно скасували. Але знову ж таки я намагаюся спілкуватися з усіма на рівних. Розумію, що це може звучати нерозумно, тому що я директор і все таке. . . але я залучаю хлопців до всіх справах. У нас завжди є група бажаючих активізуватися. Ми влаштовували нещодавно Хелоуін, змагання кав’ярень, зараз буде Новий Рік, вже є бажаючі допомогти мені в оздобленні кав’ярень. Нещодавно латте-арт батл проводили. Ми також можемо зібратися і поварити кави в офісі. У мене мета така, щоб у нас була сильна школа бариста. Щоб у нас були найкращі баріста в місті і кращі були з нами».

Не знаєте, чи є у бариста якісь свої прикмети?

«На рахунок цього не знаю. Знаю, що кожен бариста завжди пам’ятає свій перший капучіно, який віддає мені або моєму чоловікові. Завжди тремтять руки і це питання «нуу як? ». . . *сміється*. Ми нещодавно проводили латте-арт батл, і тоді кожен з хлопців почав згадувати, як він віддавав свій перший капучіно. Дивно, що люди, які працюють у нас півроку і навіть рік, все одно пам’ятають цей момент. Пам’ятають навіть в чому були одягнені, яке у нас було настрій і що ми при цьому сказали, хоча я вже не пам’ятаю. . . *сміється*»

Будь управлінських практик ви дотримуєтеся?

«Я б сказала так, що я людина творча, а мій чоловік навпаки – людина цифр. Та управлінських практик дотримується він. Я така, що роблю все від душі, якщо щось не сподобалося, 10 тисяч разів перероблю і неважливо скільки це коштує. Мені треба, щоб мені подобалося.

У команді намагаємося підтримувати дружні стосунки із співробітниками, тобто не начальник-підлеглий, а як друзі. Але іноді це може виходити за рамки розумного, можуть з’являтися образи і це дуже складний момент. Потрібно вміти балансувати на межі, щоб стати товаришем, але не іншому.

Ще трохи про наших принципах роботи. Ми не беремо до себе в команду людей, що палять. Іноді ми караємо співробітників за серйозні запізнення, наклеп в плані розсіювання чуток або дезінформацію.

А чи є система мотивації – Звичайно, я б сказала мотивації набагато більше, ніж чогось негативного. Мотивація – це не тільки фінансова складова, а також можливості реалізувати свої здібності та бажання. Для багатьох це є значно більшим стимулом, ніж просто фінансове утримання. Ми шукаємо тих, хто шукає зростання, і намагаємося його надати, будь-хто може стати керуючим або зайняти менеджерську посаду шеф-бариста або офісної частини. У нас в команді вже 30 чоловік і всі вони нам як діти, яких ми навчаємо, вкладаємо в них, і буває дуже прикро і сумно, коли хтось іде».

Який ваш улюблений напій?

«Капучіно. Взагалі кава перевіряється за доппіо. Якщо доппіо хороший, значить і сам кава хороший (маються на увазі зерна). Ті, хто дійсно розбирається в каві, завжди п’ють доппіо. При чому його можна пити не гарячим, а дочекатися, коли він охолоне і пити холодним, смак зміниться тільки в кращу сторону. Але я так і не навчилася отримувати від нього задоволення, можу випити і зрозуміти хороший він чи ні, що підтягнути, де що додати і так далі. Але все одно задоволення я вип’ю капучіно. Уточнимо, доппіо – це подвійний еспресо, так – так – він може бути досить гірким – знову ж таки він не повинен бути гірким, і у наших кав’ярнях горького доппіо не буває».

Які технології використовуєте в приготуванні кавових напоїв?

«Все, що створювалося за останній час, було повністю створено мною. Всі напої, рецептури, опрацювання і так далі. Зараз команда вже велика, а це значить одна голова – добре, дві – краще. І ось зараз вже з’являються ідеї, хлопці пропонують щось нове і це може піти, а може і ні. Є ініціатива і від інших барист, тому в меню зараз вже є і нові авторські напої.

Наприклад, недавно у нас був конкурс на осінній напій. Хлопці пропонували дуже багато різних варіантів. Переможцем став пряний какао, який зараз є в нашому меню».

Часто влаштовуєте подібні конкурси?

«В цілому, я завжди намагаюся що-небудь придумати, комусь це подобається, комусь ні. Це може бути що завгодно, наприклад, хто швидше зробить капучіно, у кого тонше піна, можна на кожному кроці конкурс придумувати. . . *сміється*. Я це роблю, щоб було цікавіше працювати, щоб персонал прагнув бути краще.

Легкий дух змагання дуже добре впливає, а арт-батл, наприклад, привніс деякі мінуси, тому що це вже більш серйозний конкурс. Зібралися всі бариста, була дуже напружена атмосфера. І це вже була не взаємодопомога і взаємовиручка, а повноцінне змагання. Тому, я, напевно, більше не хочу таких змагань. Це несе ряд мінусів. Деякі хлопці болісно сприйняли свою поразку, деякі згуртувалися проти інших. . . осадочек залишився, знаєте. Хочеться кави поварити, і поспілкуватися, щоб все було класно-класно, а тут вийшло не так, але це теж досвід».

На вашому сайті і акаунті Instagram можна прочитати таку фразу «мережа кав’ярень від дворічного малюка Тимура», що це означає?

«Ну, це означає, завдяки Тимуру, моєму синові, і з’явилися ці кав’ярні. Він з нами прожив весь етап, починаючи від маркетингових досліджень, до пошуку приміщень, переговорів з орендодавцями. Він стійко все це витримав, і ми зрозуміли, що Тимур тепер наш директор. Він то в цілому всім і управляє: вирішує, коли має бути зустріч, коли переговори. . . *сміється*.

У чому користь і шкоду кави?

«Я думаю, що шкоди – в надмірному вживанні, але це стосується всього. Ви знаєте, кави – це більше про емоції. Навіть, якщо вам подали не найсмачніший у світі напій, але те, як вам його подали, що при цьому сказали, у якому інтер’єрі і про що ви думали, змінює потім цілий день. А іноді це може поміняти і все життя. . . в якихось моментах».