Город

Морква і буряк: як зрозуміти, що пора збирати урожай

Морква і буряк користуються великою популярністю серед дачників та вирощуються практично у всіх куточках нашої країни. Коренеплоди довго зберігають свій зовнішній вигляд і поживну цінність при правильному зберіганні. Але якщо овочі викопати раніше часу або, навпаки, перетримати на грядках до заморозків, то такий урожай швидко зіпсується і не долежить навіть до зими. Розповімо, як уникнути помилок і правильно визначити строки збирання моркви і буряків.

Що впливає на строки збирання коренеплодів

Строки збирання коренеплодів для подальшого зберігання не визначаються тільки сортом моркви або буряка – скоростиглі сорти не підходять для зберігання, тому їх викопують і використовують в їжу протягом літа. Інші ж збирають з вересня по жовтень.

Щоб точно визначити момент збору, необхідно враховувати кілька параметрів:

  • Особливості клімату і терміни збору в конкретному регіоні.
  • Поточні погодні умови.
  • Зовнішні ознаки дозрівання врожаю.

У кожному регіоні свої строки збирання врожаю

Вибірково коренеплоди викопують протягом літа, а от масове збирання буряків і моркви в осінній період проводиться у встановлені для кожного регіону терміни.

Для моркви

У всіх регіонах прибирання моркви починається не раніше 15 вересня:

  • В північних і північно-західних районах держави морква викопують з 20 вересня.
  • Сибір і Урал приступають до збирання ще раніше, з середини вересня.
  • У Центральному районі морква не прибирають з грядок до початку жовтня.
  • На Кубані і в Ставропольському краї кліматичні умови дозволяють починати викопувати моркву протягом жовтня.

Для буряків

Буряк викопують у перших числах вересня, як правило, за пару тижнів до збирання моркви:

  • У Ленінградської, Мурманської області, Сибіру і на Уралі раніше всіх приступають до збирання буряків, приблизно в кінці літа, і завершують роботи до середини вересня.
  • У середній смузі буряки збирають з середини до кінця вересня.
  • У Південному регіоні можна прибирати буряк до жовтня, головне, стежити за тим, щоб овочі не переростали.

Враховуємо погодні умови

Погодні прояви осіннього періоду, які можуть суттєво вплинути на смакові якості коренеплодів:

  • Ранні заморозки. Морква стійка до низьких температур, на відміну від буряків, яку потрібно викопати раніше, ніж температура опуститься до нульової позначки. А ось моркви ранкові заморозки до -3 °С підуть тільки на користь.
  • Дощова погода. Вологий грунт призводить до розтріскування коренеплодів, тим самим істотно знижуючи їх лежкість. З цієї причини протягом пари тижнів до збирання ні зітхання, ні буряк не поливають. Якщо йдуть дощі, то з прибиранням краще почекати.

Орієнтуємося на зовнішній вигляд овочів

При зміщенні строків посадки може коригуватися і тривалість дозрівання коренеплодів. Навіть якщо погодні умови дозволяють вже збирати врожай, необхідно візуально переконатися, що плоди дозріли.

Основні ознаки готовності врожаю моркви і буряків:

  • Під час росту і дозрівання частина коренеплоду починає поступово виступати із землі. За зовнішнім виглядом стирчить частини можна оцінити, чи досяг розмір коренеплоду характерною для даного сорту величини. Перерослі коренеплоди втрачають смакові якості, стають занадто грубими і швидко псуються при зберіганні. Якщо овочі все ж переросли – використовуйте цей урожай для домашніх заготовок.
  • Якщо овочі викопали, коли вони ще не досягли необхідного розміру, то такі екземпляри теж не підійдуть для зберігання. До того ж вони не встигнуть набрати цукристість і будуть несмачними.
  • Огляньте виступаючу з землі частина буряків – якщо помітите невеликі горбики на поверхні, то це явна ознака того, що коренеплід пора викопувати.
  • Спостерігайте за нижніми листами моркви – як тільки помітите, що вони почали жовтіти і в’янути, можна викопати декілька контрольних штук для визначення готовності. Освіта ниткоподібним корінців на коренеплодах говорить про те, що урожай готовий.

На точні терміни збирання буряків і моркви впливають кілька факторів, і ми їх перерахували, так що тепер ви ніяк не пропустіть час готовності врожаю. Головне, уважно стежити за станом плодів і пам’ятати, що збирати коренеплоди потрібно тільки повністю дозрілими, але і не передерживая їх на грядках. Враховуйте наші рекомендації, і ви зможете надовго зберегти врожай в хорошому стані.